Μονή Δοχειαρίου

Η μονή Δοχειαρίου στο Άγιον Όρος έλαβε την ονομασία της από τον Ευθύμιο Δοχειάρη, μοναχό της μονής Μεγίστης Λαύρας, που ζούσε τα χρόνια του κτήτορα της Λαύρας Αγίου Αθανασίου, και χρονολογείται από το 970.

Η Μονή παρήκμασε από τις αρχές της τούρκικης κατάκτησης του Αγίου Όρους, γύρω στον 14ο αιώνα, και άρχισε να αναλαμβάνει από τα μέσα του 16ου αιώνα και με την υποστήριξη του ηγεμόνα τηςmoni doxiariou Μολδαβίας, Πέτρου Δ’ Ράρες, της κόρης του Ρωξάνης και του συζύγου της Ιωάννη Αλεξάνδρου Λαπουσνεάνου (Θησαυροί Γ’, 160-164).

Από τα 440 χειρόγραφα της συλλογής της, τα 62 είναι περγαμηνά, ενώ διαθέτει και μεγάλο αριθμό μουσικών κωδίκων, που αριθμούν τους 121 (Άτσαλος, Χειρ., 513). Στα χρόνια του Curzon η βιβλιοθήκη είχε 2.500 τόμους, από τους οποίους 150 περγαμηνά χειρόγραφα (Αναστασίου, Curzon, 344).

 

 

 

 

 

Επωνυμία: Βιβλιοθήκη Μονής Δοχειαρίου
Ιστορικό πλαίσιο: Βυζαντινή Εποχή
Τόπος ίδρυσης: Άγιο Όρος
Τόπος λειτουργίας: Άγιο Όρος
Χρόνος ίδρυσης: 970
Αναφέρει: Εικόνες
Η Μονή Δοχειαρίου στο Άγιο Όρος.
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Βιβλιοθήκες
Προβολή λιγότερων