Μονή του Αγίου Παύλου

Η μονή του Αγίου Παύλου είναι αφιερωμένη στην Υπαπαντή της Θεοτόκου και σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε στα τέλη του 8ου ή αρχές του 9ου αιώνα. Ιδρύθηκε από τον Παύλο Ξηροποταμηνό, που υπογράφει και το Πρώτο Τυπικό (972).

Στη συνέχεια η Μονή περιέρχεται σε αφάνεια για δύο αιώνες, για να ανακάμψει και πάλι με το χρυσόβουλλο του Μανουήλ Η’ Παλαιολόγου, το 1259 (Θησαυροί Γ, 202-206).agiou paulou

Στη βιβλιοθήκη της θησαυρίζονται 494 κώδικες (Άτσαλος, Χειρ., 513). Η βιβλιοθήκη που επισκέφθηκε ο Curzon φυλασσόταν σε ένα μικρό φωτεινό δωμάτιο και τα βιβλία ήταν τακτοποιημένα με τάξη (Αναστασίου, Curzon, 352-353).

 

 

 

 

Επωνυμία: Βιβλιοθήκη Μονής Αγίου Παύλου
Ιστορικό πλαίσιο: Βυζαντινή Εποχή
Τόπος ίδρυσης: Άγιο Όρος
Τόπος λειτουργίας: Άγιο Όρος
Χρόνος ίδρυσης: 8ος/9ος αι.
Αναφέρει: Εικόνες
«Το Μοναστήριο του Αγίου Παύλου», χαρακτικό από την έκδοση: R. Cuazon, ''Visits to Monasteries in the Levant'', London, Humphrey Milford, 1916.
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Βιβλιοθήκες
Προβολή λιγότερων