Μονή Χ(ε)ιλανδαρίου

Η μονή Χιλανδαρίου που τιμάται στη μνήμη των Εσοδίων της Θεοτόκου, ονομάσθηκε, πιθανότατα, από το όνομα του ιδρυτή ενός μονυδρίου στο χώρο αυτό, ο οποίος ονομαζόταν Χελανδάρις ή Χελανδάριος· το όνομα αυτό απαντά σε χειρόγραφο του 10ου αιώνα. Η ίδρυση της Μονής οφείλεται στον ηγεμόνα των Σέρβων Στέφανο Α’ Νεμάνια και τον γιο του Ράσκο, ο οποίος εγκατέλειψε τα αξιώματα και ήρθε στο Άγιο Όρος και εκάρη μοναχός, μετονομασθείς σε Σάββας. Έκτοτε, το μοναστήρι κατέστη πνευματικό κέντρο των Σέρβων, με αποτέλεσμα να αναδειχθούν πολλοί σοφοί και ιδιαίτερα μορφωμένοι κληρικοί, ορισμένοι από τους οποίους κατέλαβαν ύψιστα αξιώματα στη Σέρβικη εκκλησία.

Η βιβλιοθήκη της μονής, αρχικά, στεγαζόταν στο παρεκκλήσι των Αρχαγγέλων και μεταφέρθηκε τελευταία στο σύγχρονο οικοδόμημα, που λειτουργεί και το σκευοφυλάκιο (μουσείο). Περιλαμβάνει 181 ελληνικά χειρόγραφα και 809 σλάβικους κώδικες. Στο υλικό αυτό διασώζεται μεγάλος αριθμός εγγράφων, αλλά και ελληνικά χρυσόβουλλα, σέρβικα, ρώσικα, βουλγάρικα, μολδοβλάχικα και τούρκικα (Θησαυροί Β’, 260-266). Τα έντυπα της συλλογής της Μονής ανέρχονται σε 20.000 ελληνικά έντυπα και 3.000 ξενόγλωσσα. Από τα παλαιότερα έντυπα της Μονής, ένα Ευαγγέλιον, που τυπώθηκε από τον Αντρέα Σπινέλλι, που τυπώθηκε στη Βενετία, το 1550 (ΠΑΠ, Άγιο Όρος, 13).

 

 

 

 

Επωνυμία: Βιβλιοθήκη Μονής Χιλανδαρίου
Ιστορικό πλαίσιο: Βυζαντινή Εποχή
Τόπος ίδρυσης: Άγιο Όρος
Τόπος λειτουργίας: Άγιο Όρος
Χρόνος ίδρυσης: 12ος αι.
Αναφέρει: Εικόνες
Η μονή Χ(ε)ιλανδαρίου σε χαλκογραφία άγνωστου δημιουργού, 1779.
Σημειώσεις: Το μονύδριο που προυπήρχε και είχε ιδρυθεί από τον Χελανδάριο χρονολογείται τον 11ο αιώνα.
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Βιβλιοθήκες
Προβολή λιγότερων
Εικαστικό Υλικό
Προβολή λιγότερων