Μονή Παντοκράτορος

Η μονή Παντοκράτορος στο Άγιον Όρος ιδρύθηκε μεταξύ του 1357 και 1363 από δύο αδελφούς, τον στρατοπεδάρχη Αλέξιο και τον μέγα πριμικήριο Ιωάννη, με την οικονομική ενίσχυση του αυτοκράτορα Ιωάννη Ε΄ Παλαιολόγου. Σε 352 ανέρχονται τα χειρόγραφα της Μονής, από τα οποία ξεχωρίζουν για την παλαιότητά του 68 γραμμένα σε περγαμηνή, ενώ θησαυρίζονται και λειτουργικά ειλητάρια (Άτσαλος, Χειρ., 513). Η βιβλιοθήκη της Μονής στεγαζόταν παλιά στον πολυόροφο Πύργο που δεσπόζει του όλου συγκροτήματος, ενώ τώρα, σε νεόδμητο κτίσμα στην αυλή. Επιπλέον, ο Curzon πληροφορήθηκε από έναν μοναχό ότι η βιβλιοθήκη είχε καταστραφεί κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης και ότι στεγαζόταν στον μεγάλο τετράγωνο πύργο (Αναστασίου, Curzon, 335). Από το χειρόγραφο υλικό ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο κώδικας αρ. 61 του 9ου αιώνα, που εμπεριέχει το Ψαλτήριον με περιθωριακές μικρογραφίες, ο οποίος αντιπροσωπεύει τον αρχαιότερο περγαμηνό του είδους αυτού, μαζί με το Ψαλτήριον του Χλούδωφ (Θησαυροί Γ΄, 120, 123-125).

 

 

 

 

Επωνυμία: Βιβλιοθήκη Μονής Παντοκράτορος
Ιστορικό πλαίσιο: Βυζαντινή Εποχή
Τόπος ίδρυσης: Άγιο Όρος
Τόπος λειτουργίας: Άγιο Όρος
Χρόνος ίδρυσης: 1357-1363
Αναφέρει: Εικόνες
Πάνω: Σολομών, ο Γεδεών και το θαύμα του πόκου (κωδ. 61, φ.93β). Κάτω: Σταύρωση (κωδ. 61, φ.98α). Μικρογραφίες σε παλίμψηστο περγαμηνό κώδικα (Ψαλτήριον) του 9ου αι.
Αναφέρεται από: Βιβλιοθήκες
Μονή Σταυρονικήτα
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Βιβλιοθήκες
Προβολή λιγότερων
Εικαστικό Υλικό
Προβολή λιγότερων